Majoritatea persoanelor care se trezesc cu dureri de spate se gândesc că sigur au făcut ceva în ziua precedentă care i-au adus în această situație – poate au forțat spatele mai mult la sală, poate au petrecut mai mult timp pe scaun, la birou, sau poate pur și simplu ”încep să îmbătrânească”. Te-ai gândit vreodată că la baza acestor dureri stă de fapt o poziție de somn incorectă sau o saltea nepotrivită? 

Dacă te confrunți des cu dureri de spate, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să îți analizezi poziția de somn sau obiceiurile de somn – preferi să dormi fără pernă? Experții atrag atenția asupra acestui lucru și susțin că nu este sănătos să dormi fără pernă pentru că ai nevoie de o susținere corespunzătoare a gâtului și a capului pe parcursul nopții. Dacă alegi o pernă și o saltea potrivită pentru somn și totuși te trezești cu dureri de spate, problema este la modul în care dormi. Iată ce spun specialiștii despre cele mai populare poziții de somn:

Dormitul pe o parte

Una dintre cele mai populare și confortabile poziții de somn este dormitul pe o parte. Contează atât de mult partea pe care dormi? Da, contează, și probabil ai observat și tu acest lucru la nivel subconștient, însă poate până acum nu ai făcut legătura între problemele de sănătate și poziția de somn. Dacă suferi de probleme digestive, vei vedea că dormitul pe partea dreaptă le agravează, în timp ce dormitul pe partea stângă ajută la îmbunătățirea digestiei. În urma studiilor realizate, s-a ajung la concluzia că dormitul pe partea stângă ajută și la reducerea sforăitului. Așa că, dacă ai un partener care sforăie într-un mare fel, spune-i să doarme pe partea stângă – poate fi prima ta noapte de somn liniștit, fără zgomote de fundal.

Cele mai citite articole

Dormitul pe burtă

Există multe persoane care adorm pe burtă, lucru ce nu este neapărat rău. Dacă preferi această poziție de somn, ar fi bine să optezi pentru una dintre acele saltele de pat ferme (cum ar fi cea din spumă cu memorie) pentru a preveni durerile de spate. O saltea moale, oricât de confortabilă ar fi, nu îți oferă un suport corect pentru coloana vertebrală atunci când dormi pe burtă. Mai mult decât atât, pe lângă durerile de spate, s-ar putea să te confrunți și cu dureri cervicale. 

Dormitul pe spate

Dormitul pe spate este o poziție mai puțin întâlnită pentru că nu este atât de comodă ca restul pozițiilor de somn. În cazul persoanelor care suferă de apnee obstructivă, o astfel de poziție nu va face altceva decât să agraveze problema. Cu toate acestea, dormitul pe spate este recomandat în cazul bebelușilor pentru că reduce riscul de sindrom de moarte subită. 

În peste 50% din cazuri, durerile de spate sunt asociate cu tulburările de somn – dacă nici nu te bucuri de un somn odihnitor și resimți frecvent dureri de spate în momentul în care te trezești, sfatul nostru este să încerci o altă poziție de somn. Chiar dacă poate fi greu la început să adopți o poziție nouă, pe termen lung te vei bucura de nopți mai liniștite, fără dureri.

Cele mai citite articole