Sarcina este împărțită în trimestre, primul cuprinde 13 săptămâni de transformări spectaculoase, esențiale pentru mamă și copil. Simptomele specifice de sarcină sunt resimțite diferit de viitoarele mămici. Sunt și femei pentru care idee sarcinii se conturează abia când constată lipsa menstruației. Dezvoltarea copilului începe odată cu fertilizarea ovulului, iar până la finalul primului trimestru de sarcină copilul își dezvoltă toate organele și sistemele. Monitorizarea corectă a sarcinii începe cu identificarea medicului specialist potrivit și continuă cu efectuarea analizelor și a investigațiilor periodice. 

Semnele și simptomele primului trimestru de sarcină

Semnele și simptomele primului trimestru de sarcină pot varia de la o femeie la alta, dar există câteva elemente comune care pot indica începutul unei sarcini. Manifestările precoce de sarcină se referă la sesizarea sensibilității și a durerii de sâni. Alături de acestea apar sângerare ușoară sau spotting, adică sângerarea de implantare. Pentru confirmarea sarcinii sau infirmarea prezenței acesteia poți merge la un consult ginecologic la Arcadia Medical

Printre manifestările specifice care anunță sarcină se regăsesc: menstruația întârziată, greața sau vărsăturile, oboseala crescută, urinarea frecventă, pofta de mâncare crescută sau aversiunile alimentare și modificările dispoziției.

Este important să menționăm că fiecare femeie poate experimenta aceste simptome într-un mod diferit și cu o intensitate variabilă. De asemenea, este posibil ca unele femei să nu prezinte niciun simptom în primul trimestru de sarcină. (1)

Dezvoltarea intrauterină a fătului în primul trimestru de sarcină

În această perioadă, se pot observa mai multe etape cheie în formarea și dezvoltarea fătului. Totul începe odată cu fertilizarea ovulului de către spermatozoid, în trompele uterine. Apoi, ovulul se divide rapid și formează o sferă de celule numită blastocist. Formațiunea se atașează de peretele uterin și începe să se transforme într-un embrion. În primul trimestru de sarcină, se formează cele mai importante sisteme ale corpului, cum ar fi sistemul nervos, cardiovascular și digestiv.

Pe măsură ce sarcina avansează, fătul își dezvoltă organele vitale, cum ar fi inima și creierul. Totodată, apar membrele și  structura scheletică. Membrele embrionului se dezvoltă în mici proeminențe care se vor transforma în brațe și picioare ulterior.

Este important să menționăm că dezvoltarea fătului în primul trimestru este un proces extrem de delicat și poate fi influențat de factori externi, cum ar fi alimentația mamei și stilul de viață. De aceea, viitoarea mamă trebuie să aibă grijă de sănătatea ei și să urmeze recomandările medicale, pentru o dezvoltare optimă a copilului. (1), (2)

Sfaturi pentru o stare de bine

Consumul de proteine, calciu, fier și acizi grași Omega-3 este important. Este recomandat să eviți alimentele crude sau nepasteurizate, deoarece acestea pot conține bacterii sau paraziți care pot fi dăunători pentru tine și bebelușul tău.

Cele mai citite articole

Exercițiul fizic moderat poate avea multiple beneficii în timpul primului trimestru de sarcină. Poate ajuta la menținerea unei greutăți sănătoase, poate reduce stresul și îmbunătăți somnul. Exercițiile recomandate pot include mersul pe jos, înotul sau yoga. Înainte de a începe un program fizic, este întotdeauna recomandat să discuți cu medicul tău obstetrician pentru a te asigura că este sigur și potrivit pentru tine și bebelușul tău.

Dacă obișnuiai să faci mișcare regulat înainte de a rămâne însărcinată poți continua practicarea sportului, intensitatea antrenamentelor trebuie, însă, ajustată noilor condiții. Numai în situații extraordinare, în care te confrunți cu unele probleme ce ar putea periclita sarcina, medicul îți poate interzice exercițiul fizic. 

Somnul și odihna sunt esențiale pentru starea de bine a mamei și a bebelușului în timpul primului trimestru de sarcină. Sarcina poate provoca oboseală, așa că este important să acorzi suficient timp odihnei. De asemenea, este recomandat să dormi pe partea stângă, deoarece aceasta poate îmbunătăți circulația sângelui spre făt.

Vizitele regulate la medicul obstetrician sunt obligatorii pentru monitorizarea sănătății mamei și bebelușului în timpul primului trimestru de sarcină. Acestea pot include teste de screening, sfaturi privind dieta și exercițiile fizice, precum și discuții despre starea emoțională. Este important să te asiguri că beneficiezi de îngrijire prenatală adecvată pentru a avea o sarcină sănătoasă și sigură pentru tine și bebelușul tău. 

Vitaminele prenatale trebuie administrate conform indicațiilor specialistului. În unele situații acesta îți poate recomandă și alte suplimente pentru susținerea sănătății tale și a copilului în primul trimestru de sarcină. (1), (2), (3)

Informațiile din acest articol despre primul trimestru de sarcină sunt generale și au scop informativ. Pentru confirmarea sarcinii, dar și pentru monitorizarea corectă, mergi la medicul specialist și respectă indicațiile acestuia! 

Surse de informare:

1. First Trimester – https://my.clevelandclinic.org/health/articles/9699-first-trimester

2. The First Trimester – https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/the-first-trimester

3. First trimester – https://www.pregnancybirthbaby.org.au/first-trimester

Cele mai citite articole

Lasă un răspuns

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *