Aparatul dentar este un dispozitiv ortodontic folosit pentru a corecta problemele legate de alinierea și poziționarea dinților, pentru îmbunătățirea sănătății orale și a esteticii zâmbetului. Există o varietate de situații în care este necesar tratamentul ortodontic cu aparat dentar, cât și numeroase semne care indică necesitatea efectuării tratamentului ortodontic. Dinții strâmbi, ocluzia incorectă, dificultățile întâmpinate în curățarea dinților sau problemele de vorbire sunt doar câteva dintre semnele ușor de recunoscut, care indică faptul că este necesar un tratament ortodontic. 

Mușcătura incorectă (sau ocluzia incorectă)

Ocluzia se referă la modul în care dinții superiori și cei inferiori se întâlnesc și interacționează în timpul mușcăturii sau mișcării maxilarelor. Ocluzia incorectă presupune alinierea necorespunzătoare a dinților superiori și inferiori. Suprapunerea maxilarului superior și inferior pot afecta nu doar funcționalitatea sistemului dentar, ci și bunăstarea generală a pacientului. Utilizarea unui aparat dentar poate fi o soluție eficientă pentru ajustarea poziției dinților și obținerea unei mușcături corecte. 

Dureri la nivelul maxilarului sau al articulației temporomandibulare

Alinierea incorectă a dinților poate pune o presiune suplimentară asupra articulației temporomandibulare (articulație care conectează osul temporal al craniului cu mandibula), ceea ce generează disconfort sau durere. Tratamentul ortodontic într-o clinica dentara Cluj Napoca reprezintă o abordare eficientă pentru reducerea durerilor la nivelul maxilarului și a articulației temporomandibulare. 

Dinții strâmbi sau înghesuiți

Cele mai citite articole

În cazul existenței unei alinieri neuniforme sau a unor spații mari între dinți, poate fi necesară efectuarea unui tratament ortodontic, pentru a corecta aspectul estetic și funcțional al zâmbetului. Atunci când dinții sunt dispuși în mod incorect, nu doar aspectul estetic al zâmbetului suferă, ci și funcționalitatea generală a sistemului dentar. Dinții strâmbi sau înghesuiți pot crea dificultăți în vorbire, mușcătură și chiar în igiena orală zilnică. 

Probleme de vorbire 

Poziționarea incorectă a dinților poate afecta capacitatea unui individ de pronunție a anumitor sunete sau cuvinte. Problemele de vorbire create nu doar că afectează comunicarea, dar poate genera și frustrare și scăderea încrederii în sine. În cazul dificultăților de vorbire asociate poziționării incorecte a dinților, este recomandată o evaluare detaliată la un cabinet stomatologic.

Dificultățile în curățarea dinților

Poziționarea incorectă a dinților sau prezența unor condiții dentare specifice poate cauza disconfort sau sângerări la momentul efectuării periajului dentar, ceea ce poate determina evitarea periajului. De asemenea, dacă dinții sunt așezați într-un mod care creează suprapuneri, periuța de dinți și ața dentară pot avea dificultăți în a ajunge la toate suprafețele dinților.

Cele mai citite articole