Tartanul turnat este un material utilizat pentru amenajarea spațiilor de joacă, datorită multiplelor beneficii oferite pentru siguranța și confortul celor mici. Acest lucru este datorat granulelor de cauciuc SBR și EPDM din compoziția sa, amestecate cu liant la momentul turnării pe suprafața respectivă. Tartanul turnat se aplică direct la fața locului, fie manual, fie cu ajutorul unor echipamente speciale. Află de ce este un material atât de sigur pentru locurile de joacă din medii exterioare.

Are o valoare a densității redusă 

Datorită acestei caracteristici, tartanul turnat poate acoperi foarte bine întreaga suprafață a perimetrului respectiv. Astfel, pardoseala din tartan turnat devine o bază solidă, stabilă și deosebit de confortabilă pentru joacă. Stabilitatea solului este foarte importantă pentru siguranța micuților. În lipsa unei suprafețe de contact stabile, riscul de accidentare crește semnificativ, atunci când un copil sare sau aleargă alături de alți puști de vârsta sa.  

Asigură rezistență optimă la trafic intens

Podeaua din tartan turnat, sau cea realizată din dale de cauciuc (tartan), oferă o rezistență crescută la utilizare colectivă și de lungă durată. Dacă astfel de suprafețe sunt întreținute conform recomandărilor specialiștilor, la intervale de timp prestabilite, forma și structura acestora vor rămâne neschimbate. Orice deteriorare a suprafeței acoperite cu tartan (mai ales, în cazul covorului realizat din dale de cauciuc – tartan), poate crește riscul de accidentare.  

Oferă o suprafață antiderapantă și elastică 

În timpul orelor de joacă, efortul fizic depus de cei mici include schimbări bruște ale direcției, sprinturi, aplecări, sărituri sau căzături accidentale. În aceste condiții, tartanul turnat, sporește nivelul de siguranță al celor mici, datorită elasticității sale. Șocurile pe care organismul le resimte, în urma impacturilor fizice cauzate de contactul cu solul, sunt astfel ameliorate. În plus, tartanul turnat garantează o aderență optimă, chiar și atunci când suprafața este încă umedă în urma ploilor.  

Se comportă bine în fața diferiților factori meteo  

Cele mai citite articole

Spațiile de joacă exterioare se află sub acțiunea directă a vremii, indiferent de sezon. De aceea, elementele de joacă și celelalte materiale pentru amenajare trebuie să fie realizate din materiale rezistente la factori meteo extremi. În cazul tartanului turnat la cald, acest material dovedește rezistență și durabilitate, chiar și în cazul în care este expus la temperaturi foarte ridicate, îngheț, grindină, furtuni, rafale. Astfel, poate rămâne la fel de sigur pentru joaca micuților.

Poate fi aplicat pe sol în diferite valori de grosime

În funcție de elementele de joacă incluse în perimetrul respectiv, suprafața acestuia sau gradul de ocupare estimat, poate fi turnat la o grosime cu valoarea cuprinsă între 13-65 mm. După aplicarea stratului de primer, granulele SBR și EPDM sunt amestecate cu liant și aplicate cu mașina de finisare, conform proiectului. Apoi, în funcție de grosimea dorită, acest amestec este aplicat pe suprafața pregătită și finisat în diferite culori. Grosimea stratului de tartan influențează gradul de siguranță.

Este un material pentru amenajări eco-friendly

Tartanul turnat are în compoziție granule de cauciuc SBR, obținute din diferite produse reciclate: anvelope uzate, produse de cauciuc vulcanizat respinse etc. Granulele EPDM sunt un elastomer sintetic organic, cu proprietăți asemănătoare sau mai bune decât cele ale cauciucului natural virgin, după vulcanizare. Datorită acestora, tartanul turnat nu este periculos pentru sănătatea celor mici, sau a animăluțelor de companie prezente alături de copii și părinți în spațiul de joacă. 

Este un inhibitor pentru dezvoltarea culturilor bacteriene

Covorul realizat din tartan turnat aplicat la cald, conform recomandărilor specialiștilor, acționează ca un inhibitor împotriva mucegaiului și a diferitelor culturi bacteriene. Pentru ca acest beneficiu de produs să poată fi menținut activ pentru o perioadă îndelungată, se recomandă întreținerea corespunzătoare a suprafețelor, la intervale regulate: îndepărtarea reziduurilor de natură vegetală, eliminarea depunerilor de mușchi, aplicarea unor soluții speciale împotriva mucegaiului etc.

Iată prin cât de multe moduri asigură tartanul turnat sau dalele din cauciuc (tartan) siguranța la locul de joacă. Este important de adăugat în final că un covor din tartan poate oferi aceste beneficii, doar dacă montarea sa este realizata de specialiști cu experiență. De asemenea, întreținerea și verificarea la intervale de timp regulate ar putea preveni deteriorarea suprafețelor sau dezvoltarea unor culturi de agenți patogeni, factori de risc pentru siguranța fizică și sănătatea celor mici. 

Cele mai citite articole