Pielea este cel mai mare organ al corpului și chiar dacă rolul ei este de a ne proteja, aceasta are și un rol foarte important în aspectul și în încrederea noastră.

Chiar dacă ai un stil de viață sănătos este posibil totuși ca tenul tău să nu arate așa cum îți dorești, asta datorită unui factor foarte important care este deseori trecut cu vederea și anume poluarea.

Conform unei revizuiri a mai multor studii clinice publicată în 2019 [1], poluarea a fost asociată cu îmbătrânirea pielii în special în zona frunții și a obrajilor dar și cu afecțiuni inflamatorii ale pielii cum ar fi acneea.

Deoarece poluarea îți va afecta pielea într-o oarecare măsură indiferent de zona în care locuiești, trebuie să iei în considerare metode eficiente de a combate efectele sale negative.

Pentru a-ți veni în ajutor, în continuarea acestui articol îți vom prezenta 3 soluții care ar putea să te protejeze de efectele poluării asupra tenului tău, pentru ca acesta să își mențină cât mai mult strălucirea și elasticitatea sa.

3 soluții pentru a combate efectele poluării asupra tenului

Deoarece poluarea aerului provine din numeroase surse cum ar fi gazele de eșapament, chimicalele folosite în procesele de fabricație, fumul de țigară și multe altele, este imposibil de evitat efectele sale asupra pielii.

Pentru a oferi o protecție cât mai bună, următoarele soluții ar trebui luate în considerare:

Înlăturarea zilnică a poluanților

Curățarea zilnică a pielii atât dimineața cât și seara poate ajuta la înlăturarea poluanților care s-au acumulat, poluanți care pot face pielea mai susceptibilă la razele UV, îmbătrânire, uscare, hiperpigmentare și multe altele.

De obicei curățarea pielii este un proces format din două etape, prima etapa axându-se pe îndepărtarea completă a machiajului iar a doua pe folosirea unor produse special concepute pentru a curăța și clăti eficient pielea fără a fi agresive sau iritante.

Tot în acest criteriu intră și exfolierea, aceasta putându-se realiza o dată sau de două ori pe săptămână pentru a preveni acumularea poluanților în pori.

Crearea unui „scut protector” pentru piele

Cele mai citite articole

Conform unui articol din “Jurnalul Internațional de Dermatologie pentru Femei“ publicat online în 2020 [2], rutina de îngrijire a pielii anti-poluare include și crearea unui „scut protector” împotriva poluanților, proces care este de obicei realizat după curățarea corespunzătoare a pielii.

La fel ca și produsele de mai sus și cele de protecție trebuie să fie special concepute pentru a proteja pielea de poluanți cum ar fi produsele Oxyance, acestea împiedicând metalele grele și toxinele să atingă pielea, conținând în același timp și vitamine anti-îmbătrânire, printre multe altele.

Antioxidanți

Radicalii liberi sunt molecule instabile care au un efect negativ asupra organismului, aceștia putând contribui la apariția afecțiunilor cardiovasculare, inflamatorii și multe altele.

Aceste molecule pot fi găsite și în aer, un studiu publicat în 2017 [3] menționând că radicalii liberi pot determina puterea de oxidare a poluării.

O soluție bună pentru a combate efectele negative ale radicalilor liberi o reprezintă antioxidanții, aceștia putând fi folosiți atât intern cât și extern.

Axarea pe o dietă bogată în antioxidanți care să conțină fructe și legume precum fasole, spanac, căpșune, afine și așa mai departe poate ajuta la obținerea internă a antioxidanților, aceștia ajutând la menținerea sănătoasă a pielii și la combaterea efectelor radicalilor liberi.

Mai mult decât atât, antioxidanții pot fi folosiți și pentru uz extern prin aplicarea produselor de îngrijire a pielii create special, cum ar fi creme sau serumuri bogate în vitamine de genul A, C și E.

Deoarece poluarea poate afecta semnificativ pielea este recomandat ca impactul acesteia să nu fie ignorat și să se ia măsuri de protecție împotriva efectelor negative pe care le poate avea asupra tenului.

Pe lângă acestea însă, pot fi luate și măsuri preventive cum ar fi evitarea ieșirilor în oraș sau a exercițiilor fizice în aer liber în timpul orelor de vârf, atunci când traficul auto este foarte mare.

Toate aceste soluții și multe altele pot ajuta la menținerea sănătoasă a pielii pentru cât mai mult timp posibil, ele putând fi incorporate cu ușurință în rutina zilnică.

Referințe:

  1. Araviiskaia, E, et al. “The Impact of Airborne Pollution on Skin.” Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology : JEADV, John Wiley and Sons Inc., Aug. 2019, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6766865/.
  1. Roberts, Wendy. “Air Pollution and Skin Disorders.” International Journal of Women’s Dermatology, Elsevier, 25 Nov. 2020, www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2352647520301623.
  1. Wang G;Jia S;Niu X;Tian H;Liu Y;Chen X;Li L;Zhang Y;Shi G; “Total Free Radical Species and Oxidation Equivalent in Polluted Air.” The Science of the Total Environment, U.S. National Library of Medicine, Dec. 2017, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28787784/.

Cele mai citite articole

Lasă un răspuns

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *