Sosul Salsa este un condiment versatil și delicios care face parte din bucătăria internațională, dar este adesea asociat cu bucătăria mexicană și tex-mex. Acest sos revigorant și aromat poate completa o gamă variată de preparate culinare, de la chipsuri crocante la taco-uri, burrito-uri sau preparate de carne și legume. 

Cu arome intense și o combinație de ingrediente proaspete, salsa adaugă o notă picantă și vibranta oricărei mese. În acest articol, vom explora cum se prepară și se servește acest sos Salsa, dezvăluind secretele gustului autentic și savuros al acestui preparat culinar.

Despre sosul Salsa

Despre sosul Salsa

Sursa foto

Salsa este un termen de origine spaniolă care înseamnă „sos”, și în cultura mexicană, acesta se referă la o gamă largă de sosuri utilizate ca ingrediente sau condimente în diverse preparate culinare. Salsele mexicane sunt cunoscute pentru gustul lor picant și pentru variația lor bogată, dată în mare parte de prezența ardeiului iute în compoziție. 

Există sute de tipuri de salse, inclusiv cele cu un gust picant de fructe. În Statele Unite, salsa este adesea asociată cu un sos picant de roșii, numit „salsa cruda” sau „salsa crudă”, și este folosită ca un condiment, în special pentru a însoți chipsurile de tortilla.

Originea și Evoluția Salsei Salsa, așa cum o cunoaștem astăzi, reprezintă un amestec bine echilibrat de ingrediente precum roșii, tomatillos, ardei iuți, ceapă, usturoi și diverse condimente. Aceste ingrediente reflectă istoria culinară complexă a Mexicului, care a fost influențată de multiple culturi, printre care aztecii, spaniolii, francezii, italienii și austriecii. 

Chiar dacă unele ingrediente ale salsei au origini în locuri îndepărtate precum India și Orientul Apropiat, majoritatea au fost aduse în Mexic odată cu cucerirea țării de către Spania în secolul al XVI-lea. Astfel, influența spaniolă a avut un impact semnificativ asupra bucătăriei mexicane, dând naștere la combinații de arome și ingrediente unice.

Tradiția în Prepararea Salsei Prepararea salsei era tradițional o activitate care necesita timp și atenție în bucătăria mexicană. Salsa proaspătă era obișnuită să fie pregătită cu ajutorul unui mojar și unui pistil. 

Cele mai citite articole

Acest instrument, inițial confecționat din bazalt negru, a fost folosit timp de aproximativ 3.500 de ani pentru a măcina și amesteca diverse alimente, inclusiv ingredientele necesare pentru salsele delicioase. Astfel, salsa a devenit o parte integrală a culturii și tradiției culinare mexicane, adăugând un gust vibrant și autentic la numeroase preparate.

Cum se face sosul Salsa și Varietățile Sale 

Salsa, în formele sale produse în masă, vine într-o varietate de opțiuni și arome. Formula de bază a salsei constă în utilizarea de roșii și/sau pastă de tomate, apă, ardei iute (potrivit varietății preferate, precum verde, galben, serrano sau anaheim), cu opțiunea de a adăuga ardei jalapeno, oțet, ceapă, usturoi, ardei gras verde și o selecție de condimente, precum piper negru, coriandru, paprika, chimen și oregano.

Una dintre cele mai cunoscute varietăți este salsa verde, care este pregătită cu ajutorul tomatillos. Tomatillos sunt fructe verzi și ușor acre, cultivate în cojițe care înlocuiesc roșiile în rețeta de bază a salsei. 

Totuși, există numeroase formule speciale de salsa care pot include ingrediente precum roșii verzi, morcovi, mazăre sau chiar cactus, oferind o gamă diversă de arome și texturi pentru a satisface preferințele culinare ale fiecăruia.

Rețetă de Salsa ușoară

Rețetă de Salsa ușoară

Sursa foto

Ingrediente:

 • 3 roșii proaspete
 • 1/4 ceapă, fie albă, fie roșie, în funcție de preferințe
 • 1/4 buchet de coriandru proaspăt
 • 1 cățel de usturoi
 • 1 jalapeno (sau mai mult, în funcție de nivelul dorit de iuțeală)
 • Ulei de măsline
 • Sare, după gust
 • Sucul de la o lime

Instrucțiuni:

 1. Începeți prin a tăia roșiile în bucăți mai mici, pentru a le pregăti pentru blender.
 2. Adăugați roșiile, usturoiul și jalapeno (îndepărtați semințele pentru mai puțină iuțeală sau păstrați-le pentru mai multă iuțeală) în blender și mixați până obțineți o pastă fină.
 3. Separat, tăiați ceapa și coriandrul în bucățele mici.
 4. Încălziți o tigaie la foc mediu-mare și adăugați o cantitate mică de ulei de măsline.
 5. Turnați amestecul de roșii, usturoi și jalapeno în tigaie și gătiți-l până începe să fiarbă. Apoi, îndepărtați tigaia de pe foc.
 6. Puneți salsa într-un bol, adăugați ceapa și coriandrul tăiate, apoi stoarceți sucul de la o lime deasupra. Amestecați bine.
 7. Gustați salsa și adăugați sare după preferințe. Dacă doriți un gust mai iute, puteți adăuga fulgi de chili sau pastă de ardei iuți.

Această rețetă simplă de salsa vă va oferi un aperitiv delicios și ușor picant, perfect pentru a însoți chipsurile de tortilla sau pentru a completa preparatele mexicane preferate.

În concluzie, salsa este un sos delicios și versatil care poate fi pregătit cu ușurință acasă, folosind ingrediente proaspete și iuți, cum ar fi roșiile, ceapa, coriandrul și jalapeno. Această rețetă ușoară de salsa oferă un echilibru perfect între aromele dulci și picante, iar sucul de lime adaugă o notă de prospețime. Cu această rețetă, puteți să vă bucurați de gustul autentic al salsei mexicane în confortul propriei case.

Cele mai citite articole