Domeniul arhitecturii propune o gama variata de stiluri in care sunt ridicate numeroase cladiri. Nu sunt foarte multi aceia care stiu ca sfarsitul secolului 19 inseamna aparitia stilului Neoromanesc in arhitectura. Acest stil a fost inspirat de catre arhitectura populara veche romanesca si a fost reunita in diferite forme si aspecte originale de catre arhitectii romani Ion Mincu, Petre Antonescu, Cristofi Cerkez, Grigore Cerkez si altii.

Din pacate foarte multe cladiri avand la baza arhitectura neoromaneasca au fost lasate in paragina, iar odata cu trecerea timpului multe dintre elementele specifice arhitecturii si foarte multe dintre detaliile care faceau dintr-un astfel de imobil unul foarte valoros au fost afectate. Prin urmare vorbim despre numeroase case si caldiri in stil neoromanesc care necesita restaurare.

Elemente specifice stilului neoromanesc in arhitectura

Conceptul de la care porneste stilul neoromanesc in arhitectura este acela de a imbina diferite elemente vechi din arhitectura traditionala romaneasca prin reinterpretarea stilului brancovenesc, dar in acelasi timp preluand elemente si din stilul bizantin sau cel al conacelor taranesti. Ceea ce este cu adevarat specific stilului neoromanesc este cula, acesta fiind un element care defineste vechile constructii fortificate romanesti. Toate elementele preluate din stilul traditional romanesc, din cel bizantin sau din cel brancovenesc sunt reinterpretate in cadrul arhitecturii neoromanesti astfel incat sa se ridice la nivelul asteptarilor de la inceputul secolului 20 si din perioada interbelica.

Cele mai citite articole

Arhitectura neoromaneasca reprezinta pretuirea arhitecturii traditionale romanesti, fiind astfel un raspuns impotriva arhitecturii preluate din import. In acest sens principalul adept al stilului neoromanesc, Ion Mincu, si-a dorit crearea unui stil arhitectural national care sa raspunda nevoilor societatii de la acea vreme, dar care in acelasi timp sa respecte arhitectura veche romaneasca. Elementele de estetica prelucrate in stilul neoromanesc sunt stalpii, coloanele, arcele sau stresinile. Multe dintre aceste elemente dainuie si astazi in cadrul cladirilor construite in acest stil neoromanesc.

Regasirea stralucirii cladirilor in stil neoromanesc

Valoarea arhitecturala si istorica a cladirilor ridicate in stil arhitectural neoromanesc nu poate fi pusa la indoiala. Pentru a reda stralucirea de odinioara tuturor acelor case si cladiri ridicate in acest stil este nevoie de lucrari de restaurare si de reconditionare. In functie de tipul de lucrari care trebuie efectuate, este recomandat sa se apeleze la profesionisti si specialisti in diferite domenii de activitate astfel incat la finalul proiectelor de restaurare fiecare astfel de cladire sa isi regaseasca stralucirea de la momentul in care a fost ridicata.

Avand in vedere ca foarte multe elemente din cadrul acestor case si cladiri in stil neoromanesc au fost construite folosind diferite tipuri de piatra naturala, cu siguranta ca profesionistii in prelucrarea, intretinerea si restaurarea de piatra naturala reprezinta o solutie viabila pentru reabilitarea acestor cladiri. Pentru restaurarea si reconditionarea diferitelor tipuri de suprafete din piatra naturala firma BrownStone pune la dispozitie personal calificat si echipamente moderne. Detalii suplimentare privind serviciile de restaurare piatra naturala pot fi gasite pe https://brownstone.ro/.

Cele mai citite articole