Cascadele conferă o frumusețe și o măreție uluitoare, iar peisajele spectaculoase pe care le creează sunt adesea puncte de atracție turistică deosebit de populare. În acest articol, vom explora cele mai mari și impresionante cascade din lume, cu priveliști care te lasă fără cuvinte și putere deopotrivă. 

De la apele învolburate ale Americii de Sud la cascadele înalte din Asia, vom călători în jurul lumii pentru a descoperi cele mai magnifice minuni ale naturii.

Cele mai mari cascade din lume

Cascada Angel: 

Cascada Angel, situată în Parcul Național Canaima din Venezuela, este cea mai înaltă cascadă din lume. Cu o cădere liberă de apă de aproximativ 979 de metri și o cădere totală de 807 metri, această cascadă impresionantă este aproape de două ori mai înaltă decât celebrul Munte Everest. Apele cascadei Angel se prăbușesc într-un abis numit Auyan-Tepui, creând un spectacol natural uluitor. 

Numele cascadei provine de la aviatorul american Jimmy Angel, care a zburat peste cascada în 1933 și a devenit cunoscut în întreaga lume. Din punct de vedere istoric, cascada Angel era relativ necunoscută până în 1933, când Jimmy Angel a aterizat accidental cu avionul său pe platoul Tepui din apropiere. 

Acest incident a dus la popularizarea cascadei și la numirea ei în onoarea pilotului. În prezent, cascada Angel este o atracție turistică de renume mondial, iar vizitatorii pot admira spectacolul său grandios de la diferite puncte de observație din Parcul Național Canaima.

Cascada Niagara: 

Cascada Niagara: 

Sursa foto

Cascada Niagara, situată la granița dintre Statele Unite ale Americii și Canada, este una dintre cele mai faimoase și recunoscute cascade din lume. Cu o înălțime de aproximativ 51 de metri și o lățime de peste 800 de metri, această cascadă cunoscută pentru frumusețea sa captivantă este alimentată de fluviul Niagara. 

Cascada Niagara a jucat un rol semnificativ în dezvoltarea economică și industrială a regiunii și a devenit o destinație turistică populară încă din secolul al XIX-lea.

În 1969, au fost luate măsuri pentru a reduce debitul de apă care se scurgea peste cascada Niagara, pentru a permite efectuarea unor lucrări de întreținere a stâncilor. Această inițiativă a oferit o perspectivă rară asupra cascadei uscate pentru prima dată în aproape 12.000 de ani. Astăzi, Cascada Niagara rămâne un loc superb de vizitat, cu milioane de turiști care vin să admire spectacolul său în fiecare an.

Cascada Iguazu: 

Cascada Iguazu: 

Sursa foto

Cascada Iguazu este una dintre cele mai spectaculoase cascade din lume, situată la granița dintre Argentina și Brazilia. Această minunată creație naturală se remarcă prin cele aproximativ 275 de căderi de apă, care se întind pe o lățime de aproape 2,7 kilometri. Cea mai înaltă cădere de apă din cascada Iguazu, cunoscută sub numele de Garganta del Diablo (Gâtul Diavolului), se ridică la aproximativ 82 de metri.

Din punct de vedere istoric, cascada Iguazu a fost întâlnită pentru prima dată de europeni în 1541, când exploratorul spaniol Álvar Núñez Cabeza de Vaca a ajuns în zonă. Mai târziu, în 1984, cascada Iguazu a fost declarată Patrimoniu Mondial UNESCO, recunoscându-i-se valoarea naturală și frumusețea excepțională. 

Astăzi, cascada Iguazu este o destinație turistică de renume mondial, oferind vizitatorilor săi o experiență memorabilă în mijlocul pădurii tropicale, cu punți de observație care le permit să admire splendoarea acestui miracol natural.

Cascada Victoria: 

Cascada Victoria, situată pe râul Zambezi, la granița dintre Zambia și Zimbabwe, este una dintre cele mai impresionante cascade din lume. Această cascadă colossală are o lățime de aproximativ 1,7 kilometri și o cădere de apă de aproximativ 108 metri, ceea ce o face una dintre cele mai mari și mai vărsătoare cascade de pe Pământ. 

Numele ei provine de la regina britanică Victoria și a fost denumită astfel de exploratorul scoțian David Livingstone în 1855. Cascada Victoria este cunoscută pentru norii săi de ceață și pentru capacitatea de a crea un sunet înfricoșător în jurul ei.

Din punct de vedere istoric, cascada Victoria a fost un loc sacru pentru triburile locale, care au numit-o „Mosi-oa-Tunya” sau „Fumul care Tună”. A fost descoperită de europeni în secolul al XIX-lea și a devenit rapid o atracție turistică. Astăzi, vizitatorii din întreaga lume vin să admire această minunată creație a naturii și să experimenteze forța și frumusețea ei uluitoare.

Cascada Yosemite: 

Cascada Yosemite: 

Sursa foto

Cascada Yosemite este una dintre cele mai faimoase cascade din Parcul Național Yosemite din California, Statele Unite ale Americii. Această cascadă impresionantă este compusă din trei căderi principale – Upper Yosemite Fall, Middle Cascada, și Lower Yosemite Fall. Împreună, acestea au o cădere totală de apă de aproximativ 739 de metri. 

Cele mai citite articole

Cascada Yosemite este în special spectaculoasă în primăvară, când topirea zăpezii alimentează debitul de apă și creează un spectacol magnific de cădere a apei.

Din punct de vedere istoric, cascada Yosemite a fost un punct de atracție pentru exploratori și naturaliști din secolul al XIX-lea. John Muir, unul dintre cei mai influenți conservatori ai naturii, a fost impresionat de frumusețea cascadelor Yosemite și a promovat conservarea acestui peisaj minunat. Astăzi, Cascada Yosemite continuă să fie una dintre cele mai iconice caracteristici ale Parcului Național Yosemite și un punct de atracție major pentru turiști și iubitorii naturii.

Cascada Gullfoss: 

Cascada Gullfoss: 

Sursa foto

Cascada Gullfoss este una dintre cele mai remarcabile cascade din Islanda, situată pe râul Hvítá. Numele său, „Gullfoss,” înseamnă „Cascada de Aur” în limba islandeză. Această cascada este impresionantă prin dimensiunile și frumusețea sa. Apa se prăbușește pe două trepte mari, formând unghiuri spectaculoase și creând un sunet înfricoșător. 

În perioada de topire a zăpezii, debitele de apă sunt impresionante, iar cascada strălucește în lumina soarelui, oferindu-i numele său pitoresc.

Din punct de vedere istoric, Cascada Gullfoss a fost un subiect de dispută în trecut, când dezvoltatorii au dorit să exploateze energia hidroelectrică a cascadei. Totuși, îngrijorările legate de conservarea acestui loc minunat au dus la protejarea cascadei Gullfoss și la menținerea sa într-o stare naturală. 

Astăzi, cascadele Gullfoss sunt un punct de atracție important în cadrul Cercurilor de Aur ale Islandei și atrag turiști din întreaga lume.

Cascada Plitvice: 

Cascada Plitvice: 

Sursa foto

Cascada Plitvice este una dintre cele mai frumoase cascade din Croația și face parte din Parcul Național Plitvice Lakes. Această zonă impresionantă este cunoscută pentru serie sa de cascade și lacuri interconectate, iar Cascada Plitvice este una dintre cele mai spectaculoase. Cu o cădere de apă de aproximativ 78 de metri, această cascadă se varsă într-un lac cristalin, creând un peisaj idilic și un habitat natural diversificat.

Din punct de vedere istoric, Parcul Național Plitvice Lakes și cascada sa au fost deschise publicului încă din 1949 și au devenit rapid o atracție turistică importantă în Croația. În 1979, a fost inclus în lista Patrimoniului Mondial UNESCO, ceea ce a consolidat statutul său ca una dintre cele mai frumoase și protejate zone naturale din lume. Astăzi, vizitatorii vin din întreaga lume pentru a admira splendoarea cascadelor Plitvice și pentru a se bucura de frumusețea sa naturală.

Cascadele Sutherland: 

Cascadele Sutherland, situate în Noua Zeelandă, sunt un grup de cascade spectaculoase cunoscute pentru frumusețea lor naturală și pentru faptul că se varsă într-un peisaj montan dramatic. Cele mai înalte cascade din acest grup au o cădere de apă de aproximativ 580 de metri, iar imaginea lor înconjurate de stânci abrupte și vegetație luxuriantă este uluitoare.

Din punct de vedere istoric, Cascadele Sutherland au fost descoperite și botezate în secolul al XIX-lea de exploratori și călători europeni. Aceste cascade sunt accesibile printr-un traseu de drumeție și sunt un punct de atracție popular pentru iubitorii de natură și aventurieri. 

Vizitatorii pot admira frumusețea naturală a cascadelelor Sutherland și pot explora regiunea înconjurătoare, care este cunoscută pentru peisajele sale montane impresionante.

Cascada Rinului – cea mai mare cascadă din Europa: 

Cascada Rinului, cunoscută și sub numele de „Rheinfall,” este cea mai mare cascadă din Europa și se află în apropierea orașului Schaffhausen din Elveția. Cu o lățime de aproximativ 150 de metri și o cădere de apă de aproximativ 23 de metri, această cascadă impresionantă este alimentată de apele Rinului.

 Cascada Rinului este celebră pentru forța și zgomotul său puternic, iar vizitatorii pot admira acest spectacol natural din diferite puncte de observație.

Din punct de vedere istoric, Cascada Rinului a fost o sursă de inspirație pentru artiști și scriitori de-a lungul secolelor. A fost, de asemenea, un subiect de studiu pentru oamenii de știință și geologi. Astăzi, Cascada Rinului este o destinație turistică populară și o atracție emblematică a Elveției, cu milioane de vizitatori care vin să experimenteze magnitudinea și frumusețea acestei minuni naturale.

Cascada Tugela: 

Cascada Tugela se găsește în Parcul Național Royal Natal din Africa de Sud și este una dintre cele mai înalte cascade din Africa și din lume. Cu o cădere de apă de aproximativ 948 de metri, această cascadă formează un peisaj montan spectaculos și este înconjurată de stânci abrupte și vegetație luxuriantă.

Din punct de vedere istoric, Cascada Tugela este cunoscută de comunitatea locală zulu și a fost numită în onoarea lui Tugela, un lider local. În prezent, cascada Tugela este o atracție turistică populară în Parcul Național Royal Natal, și vizitatorii pot urma trasee de drumeție pentru a admira această cascadă uluitoare. 

Cele mai citite articole