La fel ca în multe alte sporturi, în box, nivelurile de performanță și siguranță sunt influențate de calitatea echipamentului utilizat. Elementele pe care le analizăm astăzi pot face diferența, așadar, iată 10 recomandări de produs pentru antrenamente așa cum îți dorești!
1. Mănușile de box
Construirea unui echipament de protecție pentru sporturi de contact începe de fiecare dată cu mănușile. În cazul boxului, mănușile de antrenament au un rol crucial în protejarea mâinilor și încheieturilor pugilistului. Produsele de calitate sunt realizate din materiale durabile, care oferă o bună protecție și asigură o potrivire confortabilă.
2. Bandajele de box
Bandajele sporesc siguranța mâinilor, atunci când un sportiv lovește la sac sau când face sparring. Majoritatea leziunilor suferite în box afectează mâinile, așadar, bandajele trebuie adăugate în coș, alături de mănuși. Aceste elemente trebuie să fie suficient de lungi, flexibile și rezistente, pentru a menține încheietura mâinii în siguranță.
3. Proteza dentară
Într-un sport precum boxul, unde impactul direct este inevitabil, proteza dentară joacă un rol crucial în prevenirea leziunilor posibil produse la nivelul danturii. Materialul și dimensiunile protezei dentare sunt criterii-cheie de care să ții cont, în alegerea unui produs potrivit. Cele din silicon oferă mai mult confort, iar cele din cauciuc sau termoplastic au o rezistență mai mare la impact, dar pot fi mai puțin confortabile.
4. Casca de protecție în box
Casca protejează capul și creierul de lovituri puternice. Un produs de calitate asigură un grad ridicat de amortizare a șocurilor, durabilitate și confort. Esențiale în alegerea unei căști de box pentru antrenamente sunt dimensiunile produsului, raportate la forma si dimensiunile capului. De asemenea, funcțiile ce permit ajustarea sa asigură niveluri optime de protecție și vizibilitate.
5. Protecția inghinală
Purtarea unei protecții inghinale la antrenamentele de box previne leziunile produse în această zonă a corpului, ca urmare a unor lovituri aplicate către corp, dar care și-au greșit ținta. Modelele cup oferă o protecție maximă, dar pot fi inconfortabile pentru unii sportivi. Modelele de tip slip, pe de altă parte, sunt mai confortabile, dar oferă o protecție mai redusă.
6. Body armour pentru trunchi
Cele mai citite articole
Body armour-ul este esențial pentru sporturile de contact precum boxul, oferind o protecție esențială la antrenamente pentru zona trunchiului. Materialul său trebuie să fie rezistent la impact dar, în același timp, suficient de flexibil pentru a permite libertatea de mișcare. Mărimea se alege în funcție de dimensiunile corpului, pentru a te asigura că nu restricționează mișcările.
7. Șortul de box
Șortul pentru antrenamentele de box trebuie să aibă dimensiuni potrivite pentru talia sportivului. Pentru că dimensiunile pot varia de la un produs la altul, este important să se verifice înainte de achiziție ghidul de mărimi. Cele mai sigure modele de șort sunt prevăzute cu un strat de spumă sau gel, pentru o absorbție optimă a șocurilor cauzate de impactul loviturilor. De asemenea, confortul acestora se bazează pe materiale respirabile și elastice precum bumbacul.
8. Maioul de box
Chiar dacă este un element opțional al echipamentului pentru antrenamentul de box, maioul (topul) poate completa vestimentația utilizată în sesiunile de pregătire. O îmbrăcăminte cu aspect unitar oferă aceea idee de echipament complet, aspect important pentru imaginea sportivului față de ceea ce face. Cele mai bune maiouri de box sunt realizate din materiale ce permit pielii să respire și sunt suficient de largi, pentru a nu limita mișcările de brațe și trunchi.
9. Ghetele de box
Ghetele de box trebuie să se potrivească perfect pe piciorul sportivului. Dacă sunt prea mari, gleznele pot fi afectate de un posibil joc al încălțămintei, iar dacă sunt prea strâmte, disconfortul resimțit la nivelul picioarelor este inevitabil. Materialele și sistemele de ventilație ale celor mai bune ghete de box asigură un confort termic optim, iar elementele de aderentă de pe suprafața tălpii permit schimbări bruște ale direcției și un joc de picioare dinamic.
10. Sacul de box
Dacă vrei să amenajezi o mini sală de box acasă, poți investi într-un sac de box. Există o mulțime de modele disponibile pe piață, astfel încât să poți alege un produs adaptat unor factori precum înălțimea ta, specificul spațiului în care vrei să te antrenezi, nivelul tău de experiență sau bugetul avut la dispoziție. Sacul de box îți permite să perfecționezi loviturile de brate și să îți corectezi postura, în raport cu distanța față de adversar și diferența de înălțime dintre voi.
Acestea sunt cele mai importante elemente din alcătuirea unui echipament pentru antrenamentele la box. Cu ajutorul lor, poți atinge niveluri superioare de siguranță, confort și flexibilitate, esențiale în atingerea celor mai bune performanțe.
Comentarii