Este destul de dificil să nominalizezi doar 21 de producții care că merite titlul de “Cea mai amuzantă comedie din toate timpurile”. Gusturile sunt subiective și fiecare preferă un anumit tip de umor, dar am încercat să cuprindem în această listă comedii cu un scenariu original și cu actori talentați care au reușit să dea viață unor personaje memorabile.
Top 21 Cele mai amuzante comedii din toate timpurile vă oferă o selecție de filme clasice și moderne care vă vor binedispune. Așadar, pregătiți-vă să râdeți în hohote și să vă bucurați de aventurile hilare ale unor personaje inedite.
21. Groundhog Day / Ziua Cârtiței (1993)
Cum ar fi să trăiești aceeași zi la nesfârșit? Exact acest lucru pățește personajul interpretat de Bill Murray. Un meteorolog blazat este trimis să relateze o poveste despre o cârtiță care poate prevesti vremea. Acesta este al patrulea an în care repetă știrea, așadar nu face niciun efort ca să își ascundă frustrarea. Când se trezește a doua zi, el descoperă cu stupoare că trăiește aceeași zi, iar evenimentele se repetă la nesfârșit. Inițial folosește acest lucru în avantajul său, dar apoi își dă seama că este sortit să petreacă restul eternității în același loc, să vadă aceiași oameni mereu și să facă același lucru în fiecare zi.
20. Stan & Ollie (2018)
„Stan & Ollie” este povestea adevărată a celebrului duo de comedieni de la Hollywood, Stan și Bran. În perioada anilor 1920 – 1950, Stan Laurel și Oliver Hardy au realizat peste 150 de filme care au avut un succes răsunător la public. Filmul prezintă turneul de rămas bun al faimosului duo comic, după ce perioada lor de glorie a apus. Este interesant de urmărit dinamica relației dintre cei doi comedieni, pe măsură ce se luptă să își păstreze locul în inimile spectatorilor.
19. Spy / Spioana (2015)
Comedia Spy prezintă povestea unei angajate CIA (Melissa McCarthy) care nu a ieşit niciodată pe teren. Ea este îndrăgostită în secret de un agent superb, interpretat de Jude Law, pe care îl ghidează de la distanță în timpul unor misiuni de siguranță națională. În momentul în care doi dintre cei mai importanţi agenţi (Jason Statham şi Jude Law) dispar fără urmă într-o misiune, personajul interpretat de McCarthy se oferă să lucreze sub acoperire și să se infiltreze în lumea unui dealer de arme mortale pentru a preveni o criză globală. Situațiile comice se țin lanț, dialogurile sunt extrem de amuzante, iar finalul te va lăsa cu gura căscată.
18. Office Space / Rutina, bat-o vina! (1999)
Câti oameni nu sunt frustrați de jobul plictisitor de birou și de șeful stresant care îi cheamă la muncă și în weekend? Peter Gibbons (Ron Livingston) este unul dintre aceștia. Iubita lui (Jennifer Aniston) îl înșeală, iar viața profesională este total neînsemnată. Totul se schimbă în momentul în care vizitează un hipnoterapeut, care îi induce lui Peter o stare euforică. Fără nicio grijă despre cum își va câstiga existența pe viitor, Peter decide să demisioneze. Toate acestea se întâmplă tocmai în perioada în care firma trece printr-o criză financiară.
Ironia este că noua atitudine indiferentă a lui Peter îl face mult mai valoros în fața superiorilor săi, care se hotărăsc să îi concedieze pe cei mai buni prieteni ai lui Peter. Aceștia decid să se răzbune, așadar introduc în calculatoarele companiei un virus prin care toți banii firmei intră în conturile lor.
17. Death at a Funeral / Înmormântare cu peripeții (2007)
Dacă vă plac comediile negre, Death at a Funeral este o alegere excelentă. Capul unei familii disfuncționale se stinge din viață, iar toți membrii familiei se reunesc pentru a participa la înmormântare. Însă tristul eveniment va degenera rapid într-un adevărat circ de familie. Corpuri neînsuflețite puse în sicrie greșite, șantaje, expuneri indecente și un cadavru care se încăpățânează să nu stea în sicriu vor da tonul “petrecerii”.
Isteria generală ajunge la apogeu atunci când vechile schelete din dulapul familiei vor ieși la iveală, alături de evenimente neprevăzute, orientări sexuale secrete și o experiență cu droguri halucinogene.
16. Thank you for Smoking / Mulțumim că fumați! (2005)
Thank you for Smoking este o comedie satirică ce descrie campania agresivă de publicitate pe care Big Tobacco o realizează prin intermediul purtătorului său de cuvânt, Nick Naylor (Aaron Eckhart). Deși este conștient de riscurile meseriei sale, Nick încearcă să rămână un model pentru fiul său de 12 ani, pe care îl educă atent în arta persuasiunii, a negocierii și a manipulării.
Cei mai buni prieteni ai lui Nick sunt purtătorii de cuvânt din industria alcoolului și a armamentului. Discuțiile pe care aceștia le au când se întâlnesc la prânz, pe tema “ce omoară mai mulți oameni: țigările, alcoolul sau tutunul?” sunt teribil de amuzante, dar te pun serios pe gânduri.
Cu un scenariu inteligent, “Thank You for Smoking” este o satiră despre moralitate, corectitudine politică si despre conceptul de libertate personală vehiculat adesea în America.
15. Stranger Than Fiction / Mai mult decât ficțiune (2006)
Harold Crick (Will Ferrell) este un agent de la Fisc, un tip solitar și aparent mulțumit cu viața lui destul de plictisitoare. Totul se schimbă în momentul în care începe să audă o voce feminină care îi descrie fiecare acțiune, gând și sentiment, într-o manieră ciudat de detaliată.
Viața atent controlată a lui Harold este complet dată peste cap. Atunci când vocea declară că Harold Crick se confruntă cu o moarte iminentă, acesta realizează că trebuie să afle cine îi scrie povestea și să determine rapid schimbarea ei.
14. It’s All Gone Pete Tong / DJ Superstar – Viața la volum maxim (2004)
Inspirat de o poveste adevărată, It’s All Gone Pete Tong este poveste unui DJ de succes, Frankie Wilde. Ajuns în culmea gloriei, acesta are tot ce și-ar putea dori: o soție trofeu, o vilă superbă în Ibiza, o mulțime de fani și un stil de viață ce implică droguri și petreceri non-stop. Totul se schimbă dramatic atunci când Frankie își pierde complet auzul. Nevasta îl părăsește, casa de producție nu mai are nevoie de un DJ surd, așadar Frankie intră în depresie. Cu toate acestea, va găsi resursele necesare pentru a face în continuare muzică și pentru a-și pune ordine în viață, găsind noi înțelesuri ascunse și descoperind chiar iubirea adevărată.
13. The Big Lebowski / Marele Lebowski (1998)
The Dude (Jeff Bridges) este un tip relaxat, care duce o viață simplă, fără responsabilități. Asta până când este confundat cu un milionar care poartă același nume, Lebowski. După ce se trezește în casă cu doi mafioți care urinează pe covorul lui pentru a-l obliga să plătească o datorie despre care nu știe nimic, The Dude pleacă în căutarea milionarului Lebowski, de la care vrea să ceară despăgubiri pentru covorul ruinat.
Confuzia duce la o serie de evenimente comice și se pare că în curând toată lumea, de la magnații imperiului porno până la nihiliști, au ceva de împărțit cu The Dude.
12. Four Rooms / Patru camere (1995)
Cele mai citite articole
În noaptea de Revelion, Ted (Tim Roth într-un rol senzațional), proaspăt angajat al unui hotel, este implicat în poveștile stranii ale locatarilor din patru camere de hotel. În prima cameră, un grup de tinere vrăjitoare o invocă pe zeița Diana, în cea de-a doua, un soț gelos și-a sechestrat soția, în cea de-a treia, un gangster îi dă lui Ted în grijă copiii obraznici, iar în cea de-a patra cameră, lui Ted i se cere să taie un deget, în urma unui pariu stupid.
11. The Death of Stalin / Moartea lui Stalin (2017)
În anul 1953, la Moscova, în contextul paranoiei generale din perioada cunoscută drept Marea Teroare, dictatorul sovietic Iosif Stalin se îmbolnăvește și moare, după ce a condus URSS timp de aproape 30 de ani. Când trupul său este descoperit în dimineața următoare, un val frenetic de panică se răspândește ca un virus printre membrii superiori ai Consiliului de Miniștri, care se luptă să mențină ordinea, să elimine concurența și să preia puterea.
Situațiile comice se țin lanț prin intermediul comploturilor neobosite și alianțelor fragile. Absolut nimeni nu este în siguranță, nici măcar temutul șef al poliției secrete. Până la urmă, cine va fi conducătorul Rusiei după moartea lui Stalin?
10. Man on the Moon / Omul din Lună (1999)
În comedia “Man on the Moon”, maestru comediilor Jim Carrey îl interpretează pe faimosul comedian Andy Kaufman, care a condus arta comediei până la marginea iraționalității și a estompat linia dintre realitate și imaginație. Andy Kaufman a fost considerat unul dintre cei mai inovatori, excentrici și enigmatici interpreți de la finalul anilor ‘70. Fiind maestru în manipularea publicului, Kaufman s-a specializat în crearea unor spectacole atât de reale încât nici măcar prietenii săi nu erau niciodată
Timp de patru luni cât au durat filmările pentru “Man on the Moon”, Jim Carrey nu a ieșit din pielea personajului Andy Kaufman nici măcar o secundă!
9. The Great Dictator / Dictatorul (1940)
Charlie Chaplin a fost primul actor care a îndrăznit să îl parodieze pe Adolf Hitler. „The Great Dictator” a fost scris și regizat de Charlie Chaplin și a primit 5 nominalizări la Premiile Oscar.
La finalul Primului Război Mondial, un soldat aiurit reușește să salveze viața unui pilot german pe nume Schultz. Din nefericire, în urma unui zbor aviatic eșuat, soldatul își pierde memoria. După ce a petrecut mai mulți ani în spital, fără să se refacă, soldatul se externează și își deschide o frizerie într-un ghetou evreiesc. Între timp, la conducerea țării s-a instaurat un regim totalitar, iar întâmplarea face ca dictatorul Adenoid Henkel să semene izbitor cu frizerul amnezic. De aici și până la o adevărată confuzie nu mai este decât un pas, iar întreaga situație se dovedește a fi extrem de amuzantă.
8. Snatch / Unde dai și unde crapă (2000)
Un hoț de diamante (Benicio Del Toro) ajunge în Londra pentru a înmâna un diamant uriaș furat. Convins să parieze la un meci ilegal de box, lucrurile se complică în momentul în care luptătorul care trebuia să câștige este făcut KO de către Mickey O’Neil (Brad Pitt), un țigan sălbatic. Mai departe vom avea de-a face cu o serie de evenimente neprevăzute, dar extrem de haioase: înșelăciuni, blufuri și tertipuri, răzbunări, planuri date peste cap, spirite încinse, toate ducând la o confuzie generală.
7. Adaptation (2002)
Adaptation este o comedie inedită în care Nicolas Cage îl interpretează pe Charlie Kaufman, un scenarist celebru în realitate. Personajul lui Cage trebuie să adapteze romanul „Hotul de Orhidee” pentru marele ecran, dar se regăseşte într-o imensă pană de inspiraţie. Mutarea inopinată a fratelui său geamăn în aceeaşi casă nu face decât să înrăutăţească situaţia.
Pe lângă provocările de la job, Charlie se luptă cu propriile complexe şi frustrări, fiind timid în relaţiile cu femeile şi având o minte hiperactivă. Faptul că avem ocazia de a asculta gândurile protagonistului contribuie enorm la originalitatea comediei “Adaptation”, alături de modul extravagant în care realitatea se împleteşte cu ficţiunea.
6. Dolemite is My Name / Numele meu e Dolemite (2019)
O comedie originală Netflix, “Dolemite Is My Name” este inspirat de o poveste reală. Eddie Murphy interpretează o legendă a scenei de stand-up comedy din America în anii ’70, Rudy Ray Moore, care a devenit pionier al glumelor cu tentă sexuală explicită și al rap-ului modern. Refuzat de marile studiouri care nu au fost de acord să investească în muzica și arta lui, Rudy Ray Moore și-a creat un alter ego hilar și obscen, pe nume Dolemite, care a devenit un fenomen în epoca Blaxploitation din anii ’70. Stilul original în care a reușit să pună pe muzică poeziile stradale vulgare i-a adus lui Dolemite titlul de The Godfather of Rap, iar mulți artiști contemporani au recunoscut că au fost influențați de acesta.
5. Being John Malkovich / În mintea lui John Malkovich (1999)
Te-ai întrebat vreodată cum ar fi să te afli în pielea altei persoane? Această comedie explorează fix acest subiect. Un păpușar cu o viață plictisitoare și o căsnicie cu probleme descoperă un portal care conduce în mintea celebrului actor John Malkovich, interpretat chiar de el însuși. Timp de 15 minute, orice om poate intra în mintea actorului și experimenta o nouă viață, pentru a lăsa deoparte propriile griji. Când totul se transformă într-o afacere, lucrurile iau o întorsătură stranie, care conduce filmul într-o direcție foarte interesantă.
4. Some Like It Hot / Unora le place jazz-ul (1959)
“Some Like It Hot” este un film clasic cu Marilyn Monroe, Jack Lemmon și Tony Curtis. Doi muzicieni, Joe și Jerry, sunt martorii unei răfuieli între mafioți, chiar în noaptea de Sfântul Valentin. Speriați de perspectiva că ar putea fi uciși, cei doi decid să scape de mafioți angajându-se într-o orchestră feminină ce pleacă în turneu. Pentru a se alătura formației, muzicienii trebuie să se deghizeze în femei, ceea ce atrage constant privirile domnilor din public. Situația devine și mai amuzantă în momentul în care cei doi se îndrăgostesc de cea mai frumoasă femeie din trupă – nimeni alta decât superba Marilyn Monroe.
3. Idiocracy / Idiocrație (2006)
Joe Bowers (Luke Wilson) este un tip cu o inteligență medie. Atunci când un experiment guvernamental referitor la hibernare dă eroare, Joe se trezește în anul 2505 și descoperă o societate îndobitocită de spiritul comercial de masă și de programe TV stupide. La scurt timp, el realizează că este cel mai inteligent individ de pe planetă. În scurt timp, Joe realizează că depinde doar de el să readucă la normal evoluția rasei umane.
2. Fear and Loathing in Las Vegas / Spaimă și scârbă în Las Vegas (1998)
O comedie fabuloasă cu doi hipioți adulți care testează aproape toate drogurile psihedelice de-a lungul unei călătorii în Las Vegas. Filmul este o adaptare a romanului scris de celebrul jurnalist american Hunter S. Thompson. Johnny Depp îl interpretează pe Raoul Duke (alter-ego-ul lui Hunter S. Thompson), demonstrând că este un adevărat geniu al comediei. Situațiile hilare se țin lanț de protagoniștii aflați sub influența substanțelor psihotrope pe parcursul întregului film. Comedia este o satiră la adresa visului american și explorează perioada “flower-power” a anilor ’60-’70, când totul părea posibil.
1. The Invention of Lying / Inventarea minciunii (2009)
Acțiunea comediei „The Invention of Lying” are loc într-o societate fictivă și utopică, în care toată lumea spune adevărul absolut. Mark (Ricky Gervais) este un bărbat trecut de 40 de ani, cu un aspect fizic neatrăgător, o inteligență medie și fără prea multe speranțe într-un viitor mai bun. Norocul începe să îi surâdă în momentul în care își descoperă abilitatea de a minți și învață cum să folosească acest talent în avantajul său. Astfel, Mark reușește să avanseze în carieră și să o cucerească pe femeia visurilor sale, Anna (Jennifer Garner), devenind prima persoană de pe planetă care poate să mintă.
Cu un scenariu original, dialoguri extrem de amuzante și comic de situație din abundență, „The Invention of Lying” este o comedie inedită care îți va garanta o porție sănătoasă de râs în hohote.
Care este comedia ta preferată?