Cultura generala reprezinta un pachet de cunostinte cu care fiecare dintre noi ar fi normal sa plecam din scoala. Ca asta nu se intampla de fiecare data este regretabil, dar adevarat. Totusi, este responsabilitatea fiecaruia dintre noi sa ne asiguram ca intregim acest pachet.

Poate te vei intreba de ce. Ce-mi poate aduce mie cultura generala? Ei bine, aplicabilitatea ei este evidenta in multe sectoare ale vietii, dar cu precadere in cel profesional. Fie ca ne crezi sau nu, exista anumite meserii pe care nu le poti practica fara un bagaj de cunostinte solid. Afla din cele ce urmeaza care sunt acestea.

Scriitor

Meseria de scriitor, indiferent de domeniul in care activezi, fie ca discutam despre fictiune, marketing sau tehnic, presupune un bagaj de cultura generala desavarsit. Gandeste-te doar la felul in care transimiti informatiile sau emotiile. Ai nevoie de repere culturale si diverse sintagme folosite in popor, cunostinte pe care nu le poti acumula in cateva zile de cercetare. Pentru a atinge cu adevarat publicul tinta trebuie sa vorbesti limba lui si acest lucru este imposibil daca nu stii cum sa faci referire la valori si elemente cultural acceptate.

Daca in cazul scrisului tehnic mai scapi cu un limbaj de lemn, ca scriitor de fictiune sau de publicitate este absolut necesar sa apelezi la repere comune. 

Ghid 

Cele mai citite articole

Meseria de ghid presupune un set larg de abilitati, de la comunicare la orientare in spatiu si un vast bagaj de cunostinte. Nu este suficient sa memorezi informatiile despre o zona sau un obiectiv turistic, trebuie sa stii cum sa relationezi cu turistii. Ce te faci daca unul dintre ei iti pune o intrebare care iese din aria ta de interes? O cultura generala dezvoltata te va lasa sa abordezi o varietatea impresionanta de subiecte si sa creezi paralele care sa exemplifice mai bine ceea informatia pe care  incerci sa o transmiti. 

Model de videochat 

Cel mai probabil nu te asteptai sa vezi o astfel de meserie pe aceasta lista, dar exista mai multe motive pentru aceasta incluziune. Contrar opiniei generale, videochatul nu este doar despre nuditate, fantezii si show-uri erotice. Nici pe departe, mai ales daca ne referim la videochatul de tip non adult. Afla diferenta dintre videochat adult si non adult si vei constata ca mai ales in cazul celui de pe urma comunicarea este cheia. 

Dar cum poti comunica si deschide diverse subiecte interesante cu oameni pe care nu ii cunosti, daca nu ai o cultura generala bogata? Ia in calcul si faptul ca modelele de videochat converseaza exclusiv cu straini. O discutie interesanta si amuzanta poate fi sustinuta doar de catre o persoana care stie cate ceva si despre cultura celuilalt. 

Antropolog 

Meseria de antropolog presupune studiul intregii umanitati din puncte de vedere extrem de diferite, cum ar fi cele biologice, comportamentale si sociale. Date fiind contextele atat de complexe si de diferite, este de la sine inteles ca ai nevoie de o cultura generala desavarsita pentru a le integra cu succes. Nu spune nimeni ca antropologul trebuie sa detina informatii exacte din fiecare camp mai sus mentionat, dar cultura sa generala va asigura un contact cel putin tangential cu subiectul. 

Tu te-ai lovit vreodata de un impediment legat de cultura generala la job? 

Cele mai citite articole