Montarea corectă a parchetului laminat este esențială pentru a obține un rezultat estetic și durabil. De aceea îți prezentăm mai multe trucuri și pași care să te ajute să obții efectul dorit și să montezi parchetul conform recomandărilor producătorului.

Pași esențiali pentru a monta parchet laminat

Atunci când vrei să montezi corect parchet laminat este important să respecți pașii de mai jos:

 • Pregătirea suprafeței: Asigură-te că suprafața pe care urmează să instalezi parchetul este plană, curată și uscată. Orice denivelare sau umiditate poate afecta calitatea instalației.
 • Acclimatizare a plăcilor: Lasă plăcile de parchet să se aclimatizeze în camera respectivă timp de cel puțin 48 de ore înainte de instalare. Acest lucru ajută la evitarea extinderii sau contractării ulterioare.
 • Planificare și măsurare: Măsoară cu atenție camera și calculează câte plăci vor fi necesare. Planifică modul în care vor fi așezate plăcile pentru a minimiza tăierile sau decalajele mici de la pereți.
 • Începe cu o zonă dreaptă: Începe instalarea într-un colț al camerei, într-o zonă dreaptă. Acest lucru va asigura că primele rânduri sunt aliniate și că plăcile nu vor fi înclinate.
 • Verifică alinierea: Verifică în mod regulat alinierea și nivelarea plăcilor în timpul instalării. Unele plăci pot avea tendința de a se deplasa în timpul instalării.
 • Lipirea de pereți: Plăcile nu ar trebui să fie lipite de pereți, ci lăsate să se dilate și să contracte în funcție de temperatură și umiditate. Folosește distanțiere pentru a asigura un decalaj de expansiune în jurul perimetrului camerei.
 • Așteaptă înainte de a utiliza parchetul: Dacă parchetul este lipit sau fixat cu click și lipire, asigură-te că adezivul sau clemele sunt instalate corect și apoi lasă parchetul să se fixeze la rece înainte de a-l folosi.
 • Curăță imediat: Îndepărtează imediat adezivul sau particulele de material care ar putea ajunge pe suprafața parchetului.
 • Respectă instrucțiunile producătorului: Întotdeauna urmează instrucțiunile și sfaturile specificate în manualul producătorului pentru a asigura o instalare corectă și o pardoseală durabilă.

Tipuri de îmbinări pentru parchetul laminat

Cele mai citite articole

Parchetul laminat poate fi instalat folosind diverse tipuri de îmbinări, care influențează atât aspectul estetic al pardoselii, cât și stabilitatea acesteia. Iată câteva tipuri comune de îmbinări pentru parchetul laminat:

 • Sistem de Click (Click-Lock): Acesta este cel mai răspândit tip de îmbinare pentru parchetul laminat. Plăcile de parchet au margini prevăzute cu sisteme cu click, care permit plăcilor să fie îmbinate ușor și securizat prin simpla apăsare. Această metodă este rapidă și eficientă, potrivită chiar și pentru persoanele fără experiență în montaj.
 • Îmbinare în V: Această metodă implică îmbinarea plăcilor într-o formă de V inversat. Marginile plăcilor sunt îndreptate una spre cealaltă și îmbinate prin clic sau lipire. Aceasta adaugă stabilitate și contribuie la evitarea decalajelor.
 • Îmbinare cu adeziv: Unele tipuri de parchet laminat pot fi îmbinate folosind adeziv pentru parchet. Această metodă asigură o fixare mai solidă și o rezistență crescută la umiditate, fiind potrivită pentru zone cu trafic intens sau umiditate ridicată.
 • Îmbinare fără adeziv (Locking): Acest tip de îmbinare implică fixarea plăcilor fără a folosi adeziv. Marginile plăcilor sunt prevăzute cu sisteme de îmbinare speciale care le fixează în poziție.
 • Îmbinare cu șuruburi ascunse: Unele tipuri de parchet laminat au șuruburi ascunse care asigură o fixare suplimentară între plăci. Această metodă este utilizată mai ales în zone comerciale sau cu trafic intens.
 • Îmbinare cu nut și feder: Acest tip de îmbinare implică prinderea plăcilor cu ajutorul unor fante (nuturi) și proeminențe (federe) de pe margini, care se pot potrivi în modul corect.
 • Îmbinare cu clipsuri: Unele plăci de parchet laminat sunt prevăzute cu clipsuri de fixare care se conectează între ele pentru a asigura o fixare solidă.
 • Îmbinare cu nut și feder lungi (Long Strip): Acest tip de îmbinare este similar cu îmbinarea în nut și feder, dar are proeminențe și fante mai lungi pentru o fixare mai solidă.

Alegerea tipului potrivit de îmbinare depinde de preferințele personale, de nivelul de experiență în instalare și de cerințele specifice ale spațiului în care se va monta parchetul laminat. Asigură-te să urmezi instrucțiunile producătorului pentru a obține o instalație corectă și durabilă.

Cele mai citite articole