Bursa reprezinta un domeniu interesant pentru multi oameni, dar este mai dificil de inteles cum functioneaza. In general, oamenii obisnuiti au aflat despre acest tip de activitate din filmele americane, in care oameni de afaceri fie castiga sume impresionante, fie isi pierd toata averea in urma unei tranzactii neinspirate. 

Dar aceasta activitate de trading sau tranzactionare este una care se practica si in Romania, in ultima perioada tot mai multi oameni fiind intersati de aceasta si chiar doritori de a deveni traderi. Totusi, acest lucru nu este unul foarte usor, fiind necesar ca acestia sa detina anumite cunostinte despre domeniul economico-financiar si despre instrumentele specifice acestei activitati. 

Primul pas – urmarea unor cursuri de specialitate 

Pentru inceput, cei care doresc sa devina traderi la Bursa trebuie sa urmeze niste cursuri trading, existand cursuri destinate oricui, de la cei care abia incep sa desluseasca tainele bursiere, printr-un curs de baza, pana la cei mai experimentati, care doresc sa se perfectioneze in acest domeniu. 

De asemenea, cei care doresc sa inceapa tranzactionarea la Bursa trebuie sa se hotarasca catre ce bunuri isi indreapta atentia, deoarece pot fi tranzactionate o multime de instrumente financiare, de la Forex (valute) si criptovaluta, pana la actiuni sau obligatiuni si chiar marfuri ori aur. 

Totusi, nu sunt suficiente numai informatiile sau cunostintele despre ce presupune activitatea de tranzactionare, pentru a avea succes, ci traderii trebuie sa aiba suficienta disciplina si sa urmeze anumite strategii de trading. Este important ca acestia sa isi stabileasca un set de regulii proprii, de la care sa nu se abata niciodata. 

Care sunt principalele riscuri in trading? 

Cele mai citite articole

Un alt aspect pe care trebuie sa il cunoasca cei care doresc sa devina traderi este reprezentat de riscurile pe care le presupune aceasta activitate. 

Principalul risc la care se supun traderii este acela de a pierde capitalul investit, care avea rolul de a aduce profit prin speculatia pretului unor bunuri pe termen scurt, mediu sau lung. 

In plus, in prezent exista posibilitatea practicarii trading-ului online, care vine insotit de riscuri mai mari, unul dintre cele mai importante fiind volatilitatea pietelor, determinata de efectele unor evenimente neasteptate, cum a fost, de exemplu, rezultatul referendumului pentru Brexit.    

Alte riscuri asociate tranzactionarii sunt posibilitatea aparitiei unei dependente, similare celei pentru jocurile de noroc, si posibilitatea de a cadea victima a unei escrocherii, mai ales in cazul in care traderii apeleaza la serviciile unui broker. De aceea, este necesar sa se verifice foarte atent activitatea acestuia, precum si daca este reglementat de o autoritate din domeniu. 

Toate aceste informatii pot fi aflate fie in cadrul unor cursuri de specialitate, fie pe propria piele, dar in acest caz, pierderile pot fi uriase. Prin urmare, investitiile initiale in cursuri de trading pentru pregatirea teoretica si chiar practica in vederea tranzactionarii la Bursa pot fi amortizate rapid, mai ales daca se pune in practica cele invatate. 

In concluzie, ca in orice domeniu, o pregatire de baza este absolut necesara si in cazul celor care doresc sa devina traderi, pentru ca sansele de a avea succes in acest domeniu sa fie unele reale. 

Cele mai citite articole

Lasă un răspuns

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *