Lumea animală este plină de creaturi uimitoare, iar una dintre cele mai impresionante caracteristici este viteza lor incredibilă. De la depășirea prădătorilor la vânătoarea pentru hrană sau pur și simplu pentru a supraviețui, animalele s-au adaptat și au dezvoltat abilități uluitoare de alergare, zbor sau înot. 

În acest articol, vom explora și evidenția cele mai rapide animale din lume, oferind o privire captivantă asupra acestor campioni ai vitezei.

Despre cele mai rapide animale din lume

Despre cele mai rapide animale din lume

Sursa foto

Dacă întrebați pe cineva care este cel mai rapid animal de pe Pământ, majoritatea va menționa ghepardul. Cu toate acestea, nu trebuie să uităm că lumea animală adăpostește și alte animale incredibil de rapide care merită să fie aduse în prim-plan în topul celor mai rapide animale din lume. Ghepardul (Acinonyx jubatus) este, fără îndoială, regele vitezei pe uscat. 

Cu o viteză maximă documentată de 64 de mile pe oră (103 km/h), ghepardul depășește cu ușurință alte creaturi terestre rapide, precum caii de curse, făcându-l cel mai rapid animal terestru. În fapt, unele estimări sugerează că viteza lor maximă s-ar putea apropia de 70 de mile pe oră (113 km/h). 

Anatomia lor, caracterizată de picioare lungi, mușchi puternici și o lungime a pasului generoasă, le conferă corpul perfect pentru sprinturi pe uscat. Un studiu din 2017, care a analizat 474 de specii terestre și marine, de la balene la muște, a identificat o legătură strânsă între dimensiunea animalului și viteza acestuia. 

Viteza crește odată cu dimensiunea până la atingerea unui nivel optim, după care, pentru animalele mai mari, devine mai dificil să accelereze, deoarece necesită mai multă energie. Ghepardul se află la nivelul optim al dimensiunii pentru a atinge viteze impresionante.

Top 10 cele mai rapide animale din lume

10. Iepurele brun: 

Iepurele brun (Lepus europaeus) este unul dintre cei mai rapizi iepuri din lume și ocupă locul 10 în topul nostru. Cu o viteză maximă de alergare de aproximativ 45 de mile pe oră (72 km/h), acești iepuri sunt sprinteri agili și se pot deplasa rapid pentru a evita prădătorii sau pentru a găsi hrană în habitatul lor variat, care include zone deschise și păduri.

9. Antilopa Gnu albastru: 

Antilopa Gnu albastru (Connochaetes taurinus) este cunoscută și sub numele de Wildebeest și se clasează pe locul 9 în topul celor mai rapide animale din lume. Aceste antilope migratoare sunt adaptate pentru a traversa distanțe mari în căutarea vegetației proaspete și pot atinge viteze de până la 50 de mile pe oră (80 km/h) în timpul migrațiilor lor masive. 

Cu o musculatură puternică și o rezistență remarcabilă, gnu-ul albastru este un exemplu impresionant de adaptare la viața în sălbăticie și de sprinter agil în regiunea sa de origine din Africa.

8. Marlin: 

Marlinul, cunoscut și sub numele de spadefish, ocupă locul 8 în topul celor mai rapide animale din lume. Cu o viteză impresionantă în apă, marlinul poate atinge viteze de până la 82 de mile pe oră (132 km/h) în timpul săriturilor sale spectaculoase din apă. Aceste creaturi marine sunt cunoscute pentru corpul lor alungit și pentru creasta dorsală ascuțită. 

De asemenea, sunt pești prădători agresivi și pot folosi viteza lor extraordinară pentru a vâna pești mai mici și alte creaturi marine în adâncurile oceanului. Marlinul este un adevărat maestru al mișcării în apă și o minune a adaptării la viața marină rapidă și dinamică.

7. Antilopa Pronghorn: 

Antilopa Pronghorn (Antilocapra americana) se află pe locul 7 în topul celor mai rapide animale din lume. Această antilopă nord-americană are o viteză de alergare impresionantă și poate atinge viteze de până la 55 de mile pe oră (89 km/h). Cu picioare lungi și puternice, pronghornul este bine adaptat pentru a evita prădătorii, cum ar fi coiotul și puma, în peisajele deschise ale Americii de Nord.

6. Peștele cu vele: 

Cele mai citite articole

Peștele cu vele, cunoscut și sub numele de sailfish, ocupă locul 6 în topul celor mai rapide animale din lume. Acest pește marin magnific poate atinge viteze de până la 68 de mile pe oră (110 km/h) în timpul săriturilor sale spectaculoase din apă. 

Cu o structură corporală ușoară și aripioare mari, peștele cu vele este un vânător excelent și poate sări în aer pentru a prinde prada sau pentru a evita amenințările din mediul marin.

5. Ghepardul: 

Ghepardul (Acinonyx jubatus) este recunoscut ca unul dintre cei mai rapizi prădători terestre și ocupă locul 5 în topul nostru. Cu o viteză maximă documentată de 64 de mile pe oră (103 km/h), ghepardul este incontestabil cel mai rapid animal terestru. 

Acest felin sprinter are un corp adaptat pentru viteză, cu picioare lungi și mușchi puternici. Cu toate acestea, ghepardul are limite în ceea ce privește rezistența și poate sprinta doar pentru distanțe scurte.

4. Gâsca cu aripi de pinten: 

Gâsca cu aripi de pinten (Anseranas semipalmata) se află pe locul 4 în topul celor mai rapide animale din lume. Această pasăre cu aripi lungi și picioare lungi poate zbura la viteze impresionante, atingând până la 80 de mile pe oră (128 km/h) în timpul zborului. 

Cu un aspect uimitor și un comportament adaptat la apă, gâsca cu aripi de pinten este o prezență spectaculoasă în regiunile sale de habitat din Australia și Noua Guinee.

3. Fregata: 

Fregata este pe locul 3 în topul celor mai rapide animale din lume. Aceste păsări zburătoare majestuoase, cunoscute și sub numele de păsări cuibărite, pot atinge viteze de până la 95 de mile pe oră (153 km/h) în timpul zborului lor. 

Cu aripi lungi și o abilitate excelentă de planare, fregatele sunt capabile să-și petreacă mult timp în aer în căutarea hranei. Aceste păsări excepționale trăiesc în zonele tropicale și subtropicale ale lumii și sunt recunoscute pentru abilitățile lor de vânătoare în aer.

2. Lăstun de horn: 

Locul 2 în topul celor mai rapide animale din lume este ocupat de lăstunul de horn (Apus apus). Acest mic păsărar migrator este capabil să atingă viteze de până la 69 de mile pe oră (111 km/h) în timpul zborului său rapid și agil. 

Cu aripi lungi și coadă bifurcată, lăstunii de horn sunt vânători extraordinari de insecte care migrează pe distanțe lungi între continente. Apreciem abilitatea lor uimitoare de a se deplasa rapid prin aer în căutarea hranei și pentru a evita prădătorii.

  1. Șoim călător (Falco peregrinus): 
Șoim călător (Falco peregrinus): 

Sursa foto

Pe locul 1 în topul celor mai rapide animale din lume se află șoimul călător, cunoscut și sub numele de Falco peregrinus. Acest răpitor superb poate atinge viteze incredibile în timpul picanlor lor spectaculoase. Viteza maximă înregistrată a șoimului călător este de aproximativ 240 de mile pe oră (386 km/h) în timpul unui pican. 

Această abilitate uluitoare de a zbura rapid îl face să fie cel mai rapid animal din lume. Șoimii călători sunt prădători eficienți și se hrănesc în principal cu alte păsări, pe care le urmăresc în zbor și le prind în văzduh. Cu ochii lor ascuțiți și aripi puternice, șoimii călători sunt exemple excepționale de adaptare și vânători agili în regiunile lor de habitat din întreaga lume.

Cele mai citite articole